Utilizarea calculatorului nu mai este un secret pentru multi dintre noi si de aceea am gandit ca ar fi bine sa ne ocupam de o parte mai rafinata a acestei indeletniciri, aducand in discutie aspecte legate de grafica si crearea paginilor de web. Aceste doua aspecte sunt foarte strans legate unul de altul datorita faptului ca nu se poate concepe nici un document publicabil, fara a se avea in vedere aspectul sau grafic, estetic.

      Creatia grafica este prezentata odata cu cateva notiuni de compozitie si reguli de creare a documentelor sau obiectelor de aceasta natura. Am abordat editoarele cunoscute, din punct de vedere al utilitatii lor grafice si am insistat asupra aranjarii obiectelor pe un spatiu de lucru, mai ales in situatia in care producem documente pentru a fi tiparite. Am insistat asupra grijii pe care trebuie sa o avem fata de estetica documentului pe care il cream, fie el chiar si banalul text dar si o pagina complexa de prezentare.

      Programele pe care va trebui sa invatati sa le folositi pentru grafica, sunt destul de multe, unele la indemana oricui, cum ar fi cele aflate implicit in Windows sau cele din pachetul Office. O grija aparte am avut de realizarea sau prelucrarea grafica in Corel si Photoshop. Tot timpul am avut grija de estetica vizualului care trebuie sa ne ghideze in timpul lucrului.

      O situatie aparte este aceea in care trebuie sa producem obiecte grafice necesare „ilustrarii” paginilor de web. Programele de grafica abordate sunt instrumente pentru import/export de imagine destinata creatiei sau prelucrarii in scop de publicare si ilustrare armonioasa a informatiei.

      Expansiunea spectaculoasa a Internet-ului a cuprins în ultimii ani si zona Romaniei, cu pondere destul de mare si în domeniul educatiei si învatamantului. Probabil ati beneficiat deja de uriasele resurse raspîndite pe Internet cautînd informatii pentru documentarele si temele voastre scolare, pentru a comunica cu prietenii sau chiar pentru divertisment.

      Aceasta carte contine toate datele necesare unui utilizator Internet pentru a-si construi singur pagini web, devenind în egala masura un utilizator mai experimentat al Internet-ului, dar si un dezvoltator al sau. Materialul prezentat va fi structurat în lectii usor de parcurs, fiind însotite de numeroase exemple. Lectiile se vor finaliza prin crearea unui site complet Internet.

      Pentru a pune în practica notiunile prezentate aici aveti nevoie de un calculator pe care ruleaza un browser Internet, de preferinta Internet Explorer de la Microsoft sau Netscape Navigator si un editor de texte obisnuit, de exemplu WordPad sau Notepad. Nu este necesar sa aveti o legatura Internet, dar acest lucru ar constitui totusi un avantaj.

      Nu am insistat asupra istoriei HTML iar tag-urile prezentate vor fi în conformitate cu HTML 3.2, standardul cel mai bine suportat înca de majoritatea browser-elor. De asemenea, nu vor fi prezentate tag-urile specifice formularelor web, deoarece materialul nu este însotit si de prezentarea unui limbaj destinat crearii de pagini web dinamice pe partea de server(ex. JSP, ASP, PHP, etc). Se va insista asupra tag-urilor si atributelor fundamentale, a acelor elemente care sunt folosite cel mai des de un dezvoltator de pagini web.

      Cartea a fost elaborata astfel:
              
- sectiunea Grafica: prof. Emil Onea
              
- sectiunea HTML: Dan Crintea.

 

Copyright © Emil Onea si Dan Crintea
developed by Dan Crintea